• Koszyk jest pusty

Isostar koncentrat Antioxidant (czerwone owoce) - 400g

Strona główna|Nawodnienie

Cena:18.60
Kod produktu: IS-HPR-400

INFORMACJE O PRODUKCIE

Koncentrat służy do przygotowania napoju izotonicznego stosowanego przy wysiłku, wspomagający pokrycie zapotrzebowania sportowców na wodę, energię i mikrosubstancje odżywcze.

Zapewnia dobre nawodnienie organizmu: izotoniczna formuła umożliwia szybsze nawodnienie i lepsze oczyszczanie organizmu.

Wspomaga wydajność podczas długich ćwiczeń wytrzymałościowych i zwiększa wchłanianie wody. Jest to źródło witamin C, E i cynku. Składniki te pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

 

Podczas długotrwałego spalania tlenowego składników energetycznych wytwarzają się produkty uboczne - wodne rodniki, które robią wszystko, aby uszkodzić materiał genetyczny DNA. Jeżeli dysponujemy słabym systemem ochronnym, a sposób odżywiania jest niewłaściwy, to zakres biodegradacji zwiększa się. Antyoksydanty to związki chemiczne usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników. Spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają rozwojowi chorób.

 

Kiedy wdychamy powietrze, zawarte w nim cząsteczki tlenu błyskawicznie przedostają sig do komórek, w których znajdują się mitochondria. Można je porównać do minielektrowni - gdy dotrze do nich paliwo w postaci tlenu i glukozy, "spalają" je - w ten sposób wytwarzając energie.

 

Co to są wolne rodniki? W procesie przetwarzania tlenu w energie część jego cząsteczek (około 5 proc.) wymyka się spod kontroli i uwalnia w postaci tzw. wolnych rodników tlenowych. Wolny rodnik to atom tlenu, któremu gdzieś "zginął" jeden elektron. Gdy elektron sig zgubi i pojawia sig wyrwa, atom tlenu traci równowagę i zaczyna poszukiwać brukującego ogniwa w najbliższym otoczeniu. Kiedy tylko napotka prawidłowy atom, atakuje go, by odebrać mu potrzebny elektron. Zabiera go i staje sig prawidłowym atomem tlenu jednak ten ograbiony staje się wolnym rodnikiem z wyrwą do zatkania. Rusza wiec na łów i koło się zamyka. Wolny rodnik tlenowy szuka elektronu w atomach dowolnych substancji - zadowoli się np. białkiem czy tłuszczem. Taka grabież niszczy komórki naszego ciała (np. uszkadza ich błony komórkowe, DNA), a w konsekwencji rujnuje zdrowie.

Wolne rodniki powstają głównie przy przetwarzaniu tlenu na energię, ale nie tylko. Ich powstawaniu sprzyja też palenie papierosów, oddychanie powietrzem zanieczyszczonym spalinami, intensywne opalanie, nadużywanie alkoholu, zażywanie dużej ilości leków, stres, przemeczenie, jadanie potraw z grilla i produktów wędzonych. Gdy w naszym organizmie jest dużo wolnych rodników, jesteśmy bardziej zagrożeni rozwojem poważnych schorzeń, m.in. nowotworów, chorób Parkinsona i Alzheimera, miażdżycy, zaćmy, łuszczycy, wrzodów żołądka.

 

Tajna broń - antyoksydanty. Na szczęście nie jesteśmy bezsilni wobec wolnych rodników tlenowych. Nasz organizm sam wytwarza sporo enzymów, których zadaniem jest unieszkodliwianie niszczycielskich atomów, ale gdy wolnych rodników jest bardzo dużo - organizm nie radzi sobie z ich neutralizacją. Można mu jednak pomóc, dostarczając tzw. antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Należą do nich witaminy A, C, E, bioflawonoidV, koenzym C110, karotenoidy (betakaroten, luteina, likopen).

 

Antyoksydanty krążą po organizmie i dobrowolnie oddają wolnym rodnikom jeden elektron, w wyniku czego rodniki zostają unieszkodliwione - nie muszą już szukać brakującego elektronu i niszczyć wszystkiego wokół siebie. Po oddaniu elektronu przeciwutleniacze zamieniają się w neutralne cząsteczki, które są wydalane z organizmu. Dzięki temu, że antyoksydant nie staje się wolnym rodnikiem, nie następuje reakcja łańcuchowa. Przeciwutleniacze chronią więc zdrowe komórki przed uszkodzeniami. By skutecznie działały, potrzebne jest im dodatkowe wsparcie w postaci minerałów takich jak selen, cynk, żelazo, mangan i miedź.

 

 

INFORMACJE DODATKOWE

Zaleca się spożywać napój Hydrate & Perform podczas rozgrzewki (150 do 300 ml) i regularnie w trakcie oraz po wysiłku (150 ml co 15 minut).

Idealny w przypadku intensywnego lub długotrwałego wysiłku i polecany przy uprawianiu sportu w gorącym klimacie.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Na każde 500ml wody wsypać 40g proszku (3 miarki) i dokładnie wymieszać.

 

 

SMAK: żurawina, czerwone owoce

 

OPAKOWANIE: 400 g

Starcza na przygotowanie 10 porcji po 500ml (łącznie 5 litrów napoju).

 

 

100 g proszku 500 ml napoju
Wartość energetyczna 1649 kJ (388 kcal) 663 kJ (156 kcal)
Tłuszcz (g) 0 0
w tym tłuszcze nasycone (g) 0 0
Węglowodany (g) 97 39
w tym cukry (g) 63 25
Białka (g) 0 0
Sól (g) 1,5 0,6
Witamina E (mg) 12 (100%*) 4,8 (40%*)
Witamina C (mg) 97 (121%*) 39 (49%*)
Witamina B1 (mg) 1,1 (100%*) 0,44 (40%*)
Magnez (mg) 362 (97%*) 145 (39%*)
Cynk (mg) 9,9 (99%*) 4 (39%*)
Sód (g) 0,6 0,24

* %zalecanego dziennego zapotrzebowania.

 

Składniki: Witaminy D,E, B1, węglan magnezu, aromat naturalny, sacharoza, syrop glukozowy, maltodekstryna, dekstroza, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, barwnik: czerwień buraczana, siarczan cynku.